algemeen en smakelijk recept voor kool; simpele bereidingswijze

Kool is en blijft gezond; er is nog nooit een wetenschapper geweest die het tegendeel beweert.
Eet kool, in alle variaties!
En dat zijn er veel! :-)
Variatie blijft het toverwoord.
Eigenlijk is alle groenten superfood; maar dan zonder trendy marketing campagne.
In de praktijk kom ik vaak tegen dat (jonge) mensen kool moeilijk vinden om klaar te maken.
Zonde.
Hieronder een recept om alle soorten kool (behalve bloemkool) lekker en makkelijk te bereiden.
Bij deze bereidingswijze blijven vitamines en mineralen optimaal behouden.


Snijd de kool in flinterdunne reepjes.
Pak een roerbak- of hapjespan of wok.
Ook een braadpan is geschikt.
Roerbak de kool kort (2 minuten) in een vetstof naar smaak (kokosolie, olijfolie, arachideolie, roomboter).
Let op: je kool mag niet aanbakken en niet bruin worden, want anders wordt het bitter!
Draai het vuur helemaal laag.
Voeg nu kruiden naar smaak toe (kerrie, curry, knoflook, peper, laurier, nootmuskaat, enz.)
Sluit je pan volledig af met een deksel.
Zet de keuken wekker op minimaal 8 minuten (spitskool, savooie kool, Chinese kool, paksoi) tot 15 à 20 minuten, afhankelijk van hoe gaar je de kool wilt hebben.


* Bij rode kool smaken kaneel en peper en stukjes appel erg lekker. 
* Rode kool heeft de meeste tijd nodig om gaar te worden, tot wel 40 minuten.
* Voeg ook eens ananas of abrikoos toe als smaakmaker.
* Als je gehakt rul bakt komt er voldoende vetstof vrij om daar ook je kool in te bereiden.
* Op deze manier bereid smaakt alle kool ook goed "koud", op kamertemperatuur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik waardeer het als u een reactie achterlaat!
Alvast hartelijk dank!