FAQ en Beweegredenen

Introductie
“Wat is nou gezond eten?”
Graag wil ik mijn persoonlijke ideeën, inzichten en ervaringen delen met iedereen die daar voor openstaat!
Na één jaar dit blog bijhouden, zijn mijn keuzes wat veranderd; aanpassingen
vanaf 1 september 2012 zijn hieronder cursief aangegeven.
Voeding die naar mijn idee neo paleo is, heb ik blauw gemaakt, niet neo paleo oranje.

De natuur vergist zich niet
Elke opleiding geeft je wel een nieuwe kijk op je leven.
Maar de opleiding tot Vitaliteitscoach, Beweegtherapeut en Medical Personal Trainer bij Chivo heeft mijn laatste twijfel weggenomen.
Ook verschillende boeken, waarvan "Pleidooi voor Echt Eten" van de journalist Michael Pollan de belangrijkste is, hebben mij bewust naar mijn eigen voedsel keus laten kijken.
Sinds januari 2011 eet ik zo veel mogelijk volgens het jager-verzamelaar principe: 
neo paleo.

Jager-verzamelaar
Geen landbouw en geen veeteelt; wel vuur!
Kort gezegd:  geen granen en geen zuivel.

Wat wel?
Vlees, vis, eieren, groenten, fruit. 
Kruiden. Noten. Wat zaden.
En variatie. Variatie is het toverwoord!

Fit
Toen onze leraar mij en mijn klasgenoten uitdaagde om één maand zo veel mogelijk neo-palitisch te eten, was dat best een heel aangaan.
Het is niet niks om je vertrouwde volkorenbrood met kaas, je volkorenspaghetti en je yoghurt van je menu te schrappen!
Maar ik ging me zó fit, zó lekker en zó helder in mijn hoofd voelen, dat ik er mee door ben gegaan!

Relaxed
Natuurlijk wil ik ook gewoon een westers mens zijn, in deze moderne tijd.
En niet al te krampachtig met zo iets fijns als eten omgaan!
Erg consequent zal je me dan ook niet vinden. Behalve waar het gaat om dierenleed.
Ik mag zondigen!
Genieten en ontspannen leven is nèt zo belangrijk voor je gezondheid.
Okay: ik streef naar 90% neo-paleo zonder in de stress te schieten als ik het niet haal.
En de voldoening die ik ervaar als ik mijn echte eten sta te maken, is enorm!

Nutricijn
Ook het boeken “ Eten tegen Kanker” heeft mij enorm bewust gemaakt en geïnspireerd.
Daarom zul je bijvoorbeeld ook regelmatig (donkere) chocola en kaneel op mijn menu zien staan.

Echt eten
Ik wil eigenlijk geen eten meer eten, waar de fabrikant van alles heeft in gestopt.
Om het houdbaar te maken. Of goedkoop. Of "mooier".
Al die stoffen waarvan de overheid zegt dat het geen kwaad kan?
Ik wil zélf kiezen wat goed voor me is.

Echt eten 2
Cashewnoten, paranoten en pinda’s zijn eigenlijk geen noten. Ik reken ze echter wél tot Echt Eten.
De aardappel is eigenlijk geen groente…. Maar wel Echt Eten. Vind ik.
En de zoete aardappel is eigenlijk geen aardappel...maar groente! :-)

Dilemma
Ik kwam tot de akelige ontdekking dat veel vlees en vis eten, haaks staat op zuinig omgaan met de aarde!
En dat wil ik nou juist ook zo graag!
Bovendien wens ik dat er voor IEDEREEN op aarde voldoende voedsel (en water) is en blijft!
Lastig.
En nog steeds niet opgelost...
Want eigenlijk zijn we natuurlijk veel te lang (en groot) geworden.
In het bewandelen van een soort Middenweg, heb ik nu mijn rust gevonden.


Milieu
Ik probeer ook wat mee te gaan met de natuur, vooral te eten wat per seizoen voorradig is. Het liefst eten wat uit Nederland komt, om zo min mogelijk het milieu te belasten. 
Met zo min mogelijk chemische bestrijdingsmiddelen.
Ook de grondgedachte achter de Macrobiotiek spreekt mij erg aan.
Maar je gaat zien hoe inconsequent ik ben: elke dag prijkt De Banaan op mijn menu.
Mijn verstand en verantwoordelijkheidsgevoel winnen het niet altijd van mijn ogen en neus: ik eet vooral waar ik zin in heb!


Geen recepten
Op mijn blog vind je meestal alleen een opsomming van voedingsmiddelen en ingrediënten. 
Soms met wat extra informatie of bereidingstips.
Met jouw eigen fantasie en creativiteit kom je zeker ook tot heel lekkere en leuke combinaties!


Starten
Wil je starten met neo-paleo? Bereid je dan goed voor!
Wat eet je dan, als je geen brood meer eet? En geen pasta? En geen rijst? En geen aardappels? Hoe neem je het mee naar je werk? Hoe doe je het als je onderweg bent?
En hoe kook je???
De oplossingen kwamen met de tijd, soms met vallen en opstaan.
Je kunt hier op mijn blog een heleboel oplossingen vinden en precies zien wat ik gegeten heb.
Verder is het een kwestie van goed plannen.

Dierenleed
Goedkoop vlees kopen staat voor het instand houden van dierenleed; ik heb graag geld over voor vlees met drie sterren!
Tot nu toe blijkt drie sterren-vlees steeds biologisch te zijn.
Dit drie-sterren-vlees heeft veel voordelen: de vetsamenstelling is vele malen gunstiger, doordat de dieren hebben kunnen bewegen! 
Biologisch gehouden dieren ervaren veel minder stress! Daardoor worden ze minder snel ziek, dus is minder antibiotica nodig. Ze mogen rustig opgroeien, zonder groeibevorderende middelen.
Eten van wild is natuurlijk nog veel beter en gezonder!
Ik ben er van overtuigd, dat dagelijks bewegen en eten waar je voor ontworpen bent, direct bijdraagt aan de gezondheid van mens èn dier.
De natuur vergist zich niet.


Dierenleed 2
Uiterst zorgelijk en verwerpelijk vind ik het dat ons vee - om de vleesprijs te drukken - niet alleen maar met gras gevoed wordt. Dit geldt helaas ook voor biologisch gehouden dieren.
Daarbij ben ik het meest bezorgd om het aandeel soja.
Ook van kweekvis kan je je afvragen of het voedsel dat de dieren krijgen nog het voedsel is waar ze oorspronkelijk voor ontworpen zijn...

Noten
Ik heb gekozen om de hoeveelheid vlees en vis, waar je je energie uithaalt bij neo-paleo, niet al te groot te laten zijn, door extra porties ongezouten gemengde noten aan mijn dagelijks eten toe te voegen. Zelfs ook regelmatig de calorie- en ijzerrijke ongezouten cashewnoten, of soms pinda’s. Bijvoorbeeld als ik weet dat ik even niet kan eten en toch, voor mijn werk, moet presteren of sporten.
Optimaal is om ongebrande noten te eten.
Je kunt voor inspiratie even een kijkje nemen op www.sportsnuts.nl 

Vis
Twee maal per week vette vis en één maal per week witte vis.
Het liefst van duurzame vangst.
Omega 3 omhoog dus.
Werkt ontstekingsremmend.
Visconserven van duurzame vangst zijn bijna alleen verkrijgbaar bij natuurvoedings- en of Eko-winkels. Gelukkig is het merk Fishes sinds kort weer verkrijgbaar bij de Jumbo!
Zou het komen dat vis zo gezond is, omdat het ecologische systeem van de oceaan er één is van alleen maar jagen en verzamelen? (Met dank aan mijn geweldige vader!)

Suppleren
Omdat ik niet zo vaak zin heb in vis, gebruik ik met enige regelmaat een capsule visolie. Omega 3 omhoog, omega 6 omlaag is de gedachte.

Vet
Ja, ik ben er van overtuigd dat het verzadigd vet in vlees van dieren die hebben bewogen, gezond is.
Nee, ik ben niet bang dat ik er hart- en vaatziekten van krijg: in tegendeel!
Nog gezonder is het als deze dieren hun oorsponkelijk voeding hebben kunnen eten. 
Lees: gras. Helaas bestaat een steeds groter wordend deel van ons veevoer tegenwoordig uit soja.

Bakvetten
Al dat omega 6 (ontstekingstartend)  in granen en oliën van zaden en granen, verstoren ons ontwerp.
Dus bak ik in  kokosvet (bevat het super gezonde laurinezuur!)  of olijfolie (omega 9, ontstekingsneutraal) of soms in biologische roomboter. Ik ben er van overtuigd dat een klein beetje echte boter, van dieren die hebben bewogen, geen kwaad kan.
Vetten leveren  een deel van mijn broodnodige (haha) energie.

Groenten
Niemand twijfelt aan het nut van groenten.
Maar dat groenten mij mijn noodzakelijke koolhydraten leveren, daar kijkt iedereen van op.
Ik denk dat ik nog niet eens kan schatten hóe waardevol alle stofjes zijn die in eetbare planten zitten!
Ik vertrouw op de miljoenen jaren oude wijsheid van de natuur: ik eet 400 gram groenten per dag.

Nog meer over groenten
Natuurlijk zorgen zij voor een prettige stoelgang.
En houden ze je gezond en gezellig-lang aan tafel!
Maar wist je dat de vezels in je darmen er ook voor zorgen dat je lichaam beter op temperatuur blijft? Bést handig voor ons-dieren-zonder-vacht!
En ze helpen je weerstand op pijl te houden!

Fruit
In je mond, tijdens het kauwen, wordt fructose afgebroken; mijn lever wordt dáármee in ieder geval niet meer mee belast!
De stofjes in fruit….en de samenwerking er tussen….. we weten nog niet hálf hoe alles precies werkt.
Net als bij groenten, vertrouw ik op fruit.
Ik eet het dagelijks naar hartelust;  minstens 2 stuks.
Uiteraard zo veel mogelijk mét schil. Wel even goed boenen onder de kraan.

Sap
Daar kan ik kort over zijn: nee.
Fruit is ontworpen om te kauwen, niet om te drinken.
Fructose dient te worden afgebroken door speeksel en niet door onze lever.

Granen
Zijn ontstekingsbevorderend en remmen de opname van vitamines en mineralen.
Remmen bovendien het verzadigingsgevoel.
In de natuur alleen maar bedoeld om één maal per jaar, vlak voor de winter invalt, een dikke vetlaag te creëren!
Om een periode van voedselschaarste te overleven.
Dat laatste geldt ook een beetje voor bonen, wortels en aardappels: het zijn energieopslagbommetjes.

Melk
Om in je eerste levensjaar je geboortegewicht mee te verveelvoudingen: ja.
Daarna? Nee.

Yoghurt
Voor vrouwen boven de vijftig: ja. 
De meeste geleerden zijn het er toch wel over eens: extra calcium inname voor deze groep.

Kaas
In de maag van een kalf vormt koemelk samen met stremsel zich tot een soort kaas….
In theorie zou deze ‘kaas’ dus in zéér beperkte mate tot een neo-palitische eetwijze kunnen behoren...
Maar kaas heeft ook de eigenschap om zuur te neutraliseren.
Ondanks dat het zout bevat, gebruik ik vaak een reepje kaas direct na mijn fruit ontbijt; zeker als ik appel eet.

Kauwen
Onmisbaar en horend bij ons ontwerp!
Wist je dat kauwen noodzakelijk is voor de (samen)werking èn opname van verschillende  vitamines?
Kauwen draagt bovendien bij aan ontspanning en vermindert dus stress.
Ik verbaas me er nu niet meer over dat er zo veel mensen kauwgom lopen te kauwen.
Gemaksvoedsel  zou je haast Doorslikvoedsel kunnen noemen....

Kant-en klaar en houdbaar
Lees het etiket.
Lees het nog eens.
Laat het tot je doordringen wat er op staat.
……………???????????
Zo min mogelijk dus!
Vers voedsel heeft geen etiket nodig.

Lekker
Eten mag ook vooral lekker zijn!
Vergelijk eens de smaak van een gewone komkommer met een biologische….
Of die van een bio banaan met een gewone banaan!
Toch eet ik voor een groot deel niet-biologische groenten.
Omdat vooral de zakken van 400 gram roerbakgroenten érg gemakkelijk en handig zijn!
Bovendien eet ik dan gevarieerd.
Niet alle groenten zijn ruimschoots biologisch voorradig in een gewone supermarkt.
En er hangt een flink prijskaartje aan. 
Maak je keus op basis van zaken die voor jou belangrijk zijn.

Simpel
Ik probeer mijn eten net zo simpel te houden als de beroemde boterham-met-kaas.
Je hoeft geen keukenprins of –prinses te zijn om neo-palitisch te eten.


Tijdstippen
's Morgens heeft je lichaam zich de hele nacht rot gewerkt voor je om alle schade te repareren en alles voor te bereiden op de nieuwe dag: en dat zónder voedsel! 
Ik vind het dus heel logisch dat ik vaak vóór 12.30u al twee maaltijden op heb :-)
Hoe vaak per dag je moet eten, is voor iedereen verschillend. Probeer uit waar jij je goed bij voelt; veel kleine porties of twee of drie grote?

Koken
Ik sta nu regelmatig ’s ochtends al achter mijn fornuis, vaak met m’n roerbakpan.
Ook maak ik vaak dubbele porties en doe ik de helft in een tupperware in de koelkast.

Stoven
Kort roerbakken, dan vuur laag, deksel erop en nog 5 tot 10 minuten stoven: zo behoud ik de grootst mogelijke hoeveelheid vitamines en mineralen.
Een ideale methode voor snel, goed en gemakkelijk gezond eten!

Magnetron
Bij hoge uitzondering en dan nog alleen maar op een heel lage stand.

Tijd
Tsja….. dit is een lastige.
Tijd maken om te verzamelen en te koken.
Tijd maken om te kauwen en te genieten.
Dit alles is tijd maken om goed voor jezelf te zorgen!
Tijd is een keuze. Elke dag opnieuw.


Tijd 2
Ik luister naar de signalen die mijn lichaam geeft: ik eet als ik honger heb.
Ongeacht het tijdstip :-)

Geld
Ook dit is een lastige.
Geld is een keuze, net als tijd.
Kiezen voor diervriendelijk of biologisch heeft gevolgen voor je portemonnee.
Een keuze die ieder voor zich kan en mag maken, naar eigen eer en geweten.
Via deze link kan je iedere week een lijstje met diervriendelijke aanbiedingen in je mailbox krijgen.  http://www.wakkerdier.nl/wat-kun-jij-doen/diervriendelijk-eten 

Lunch en diner hetzelfde
Ik eet af en toe als lunch en als avondeten hetzelfde, als dat makkelijker is die dag en als ik geen tijd heb om ’s middags te koken! De helft van wat ik ’s ochtends al bereid, neem ik dan mee in een tupperware en eet ik lauw, onderweg.
Even wennen, ja, dat wel. Maar door de kruiden en de verse groenten toch heel smaakvol.
En brood eet je toch ook op kamertemperatuur?

Drinken
Water en thee zonder suiker, afwisselend groene en zwarte, in allerlei smaken.
Dit gewone drinken vermeld ik niet in mijn blog.
Maar alles wat ik drink wat niét bij neo-paleo hoort, vind je er in terug.
Bijvoorbeeld koffie met een klein beetje (100ml) opgeschuimde halfvolle houdbare melk.
 Of wijn of martini. Of chocomel.
Moet kunnen. Hoort bij genieten!

Toetjes
Toetjes… ? Nee, eigenlijk nooit.
Het verzadigingsgevoel van neo paleo is zo goed, dat ik geen enkele behoefte heb aan een dessert.
En ook niet zo vaak meer aan snoep.
Alleen chocola, en dan zo puur mogelijk, blijft op mijn menu staan, ook al horen cacaobonen, eigenlijk alle bonen, niet bij neo-paleo.

Tanden
Om de inwerking van fruitzuur op mijn gebit te beperken,  eet ik een stukje kaas direct er na.
Een uur wachten met poetsen. Of alleen voorzichtig even flossen en wat tandpasta spoelen.
Het fruitzuur blijft mijn aandacht houden.


Fruitzuur
Ik heb het idee dat appel, naast kiwi, het zuurst is voor mijn gebit.
Het is sowieso raadzaam om al je fruit in één keer achter elkaar op te eten.
Van mijn tandarts kwam de tip van het stukje kaas na afloop :-)

Zout
Nee. Wel kruiden!
Vaak peper, vaak kurkuma (kunjit), lekker veel kerrie en regelmatig, als het werk het toelaat, verse knoflook. 
Soms kaneel door mijn ontbijt.
Wat kruiden betreft moet ik nog een hoop ontdekken en leren. Als je tips hebt: graag!

Suiker
Nee. En al helemaal geen kunstmatige zoetmakers!
Ik verwen mezelf af en toe met honing in mijn thee.
Soms voeg ik honing toe aan mijn zelfgemaakte dressing.

Smaakversterkers
Zout en suiker zijn de meest gebruikte smaakversterkers, naast allerhande chemische.
Ze zorgen er voor dat je veel meer eet dan je nodig hebt; ook verlies je het vermogen om fijne zachte smaken te onderscheiden.

Knoflook
Pas toevoegen nadat je het vuur laag gedraaid hebt, dan krijg je wél de smaak en veel minder de geurende nawerkingen.

Vegetarisch?
Dat is een goede en belangrijke vraag…. Vind ik moeilijk om te beantwoorden.
Ik heb de overtuiging dat vlees onontbeerlijk is voor een optimale gezondheid.
En vleesvervangers komen echt niet in de buurt van vlees, qua voedingsstoffen!
Alleen eieren zijn een uitstekende en een veel gebruikte bron van eiwit “zonder gezicht”.

Momenteel wordt er overal in de wereld onderzocht hoe we op een goede manier aan dierlijke of hoogwaardig eiwit kunnen komen. Voorbeelden daarvan zijn produkten die gemaakt zijn van meelwormen en van insekten (al verkrijgbaar bij de Sligro!)
Je kunt je afvragen in hoeverre een worm of een insekt een dier "met een gezicht" is...

Als je uit principe geen dieren wilt eten, heb ik daar enorm veel bewondering en respect voor.
Wel weet ik dat je je behoorlijk zult moeten inspannen en supplementen zult moeten gebruiken om aan een mimimale gezondheid te komen.
Gelukkig wordt gezondheid door nog veel meer factoren bepaald dan alleen door voeding.
Beweging is natuurlijk de belangrijkste daar van.
Maar ook: dankbaarheid kennen, stress kunnen laten afvloeien en kunnen genieten zijn volgens mij hoofdfactoren.

Eieren
“Ei love you…!” Een èrg leuke reclameuiting, waar ik helemaal achter sta.
Ik ben er van overtuigd dat eieren (het liefst weer van bewegende dieren) gezond zijn en ik eet ze dan ook volop.

Variatie
Een kernwoord!
Variatie is essentieel. Niet alleen per week, maar ook over het jaar.
Varieer ook eens van supermarkt!

Afslanken
Neo paleo is zeker geen hippe afslankmethode, hoewel je, zeker in het begin, wel wat zult afvallen.
Ook voor neo paleo geldt: als je meer calorieën binnen krijgt dan je verbruikt, kom je aan.
Wel is het heel gemakkelijk om met neo-paleo op je lijn te letten, omdat je een goed verzadigd gevoel hebt na het eten.  En omdat je alle noodzakelijke stoffen in ruime mate binnenkrijgt, vraagt je lichaam ook niet zo snel om ‘iets’!


Schaarste
Ik ben er van overtuigd dat matig eten, dus een, voor je lichaam, 'net-geen-voedselschaarste' creëren, leidt tot activiteit en creativiteit.


Voldoening
Voldoening is het enige geluk dat je zelf in de hand hebt.

Dankbaarheid
Ik realiseer me terdege dat ik in veilig en verzorgend Nederland woon.
Ik besef dat ik elke dag opnieuw de vrijheid heb om te kiezen wie ik ben en op wat voor manier ik leef.
Ik ben in de luxe positie dat ik alleen maar voor mij zelf hoef te zorgen, met een vrije job en met een genoeg gevulde portemonnee om neo-palitisch te eten.
Want het zijn nou juist de goedkoopste voedingsmiddelen (granen, melkprodukten, houdbare producten en snoep en snacks) die ik meestal laat staan.
Gezond en vers eten is over het algemeen iets duurder; mijn favoriete supermarkt zorgt er voor dat ik voor een alleszins redelijke prijs mijn boodschappenwagen kan vullen.

Ik heb de diepe overtuiging dat de natuur zich nooit vergist.
En dat zij ons alles biedt wat we nodig hebben, in precies de juiste vorm.

En is het niet zo dat de meeste kleine kinderen, als je ze hun gang laat gaan, als eerste het vlees van hun bordje pikken?

Ik ga voor 90% neo paleo!

Annet

Na een heel jaar dit blog bijhouden kom ik tot de conclusie dat ik wel erg streng van start ben gegaan destijds. Als ik nu zou starten zou ik dit blog 70% neo paleo noemen. :-)

Als je meer wilt weten over mijn voedingskeus kan je altijd contact met me opnemen via
info@lifestylecoachaanhuis.nl  of een reactie plaatsen hier op dit blog!

1 opmerking:

  1. Klasse Annet, hoe je verwoordt hoe het je vergaat en hoe je denkt als je met deze manier van eten aan de slag gaat. "Practice what you preach" en "Walk the Talk" staan met grote neonletters op je body geschreven. Ik heb zeer veel bewondering voor wat en voor hoe je dit doet. Complimenten !

    BeantwoordenVerwijderen

Ik waardeer het als u een reactie achterlaat!
Alvast hartelijk dank!